MAYSA VE BULUT ÇİZGİ FİLMİ

MAYSA VE BULUT ÇZİGİ FİLMİ 

2013 yılında TRT Çocuk kanalında yayınlanmaya başlayan Maysa ve Bulut adlı çizgi film Türk yapımı olup, Eskişehir animasyon stüdyolarında çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Günümüzde pepe gibi eğitici bir yönü olmasa da hem çocukların hem de yetişkinlerin harika şeyler bulabileceği, içinde çok fonksiyonel Türk motiflerini barındıran aynı zamanda toplumumuza özünü yani Yörük yaşantısını anlatan bir çizgi filmdir.

Maysa isim anlamı olarak ilkbaharda yeni açmış bir çiçek anlamındadır ve güçlü, sağlam ve her türlü cingözlüğü yapan ve ayırt edici bir mizahi yönü olan şeklinde karakter analizi yaparsak doğru bir tespitte bulunmuş oluruz. Maysa arkadaşı Bulut’a çok sadık olan ve her türlü olaya çözüm üretebilen bir kız çocuğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bulut ise çobanlıkla uğraşan azimli ve her yönüyle Yörük yaşantısını sizlere hissettiren bir tipleme olarak karşınıza çıkar.

Maysa ve Bulut çizgi filminde Yörüklere ait Türk motiflerine ait özellikler yansıtılmaktadır. At, Yörük çadırı, ninniler, destanlar, dedenin söylediği özdeyişler ve atasözleri, çalınan kavallar, bağlamalar, çocukların, inatçı tutumu, anne babanın o dönemdeki yeri, göçebe yaşam tarzı, hayvancılık ve kişilerin kıyafetleri gibi her küçük ayrıntı çocuklarımıza sunulmaktadır. Yörük yaşamı hakkında bilgiler sunan ve bu yaşantının her şeklini öğretici yollara düşmeden Pepe çizgi animasyonunun aksine estetik bir zevk uyandırarak şekilde hazırlanmıştır. Her yönden yetişkinlerinde izleyebileceği ve ailecek zevk alarak izleyeceğiniz mükemmel bir çizgi filmdir.

Maysa ve Bulut çizgi filminde başlıca kahramanlar ve özellikleri şunlardır: 


Maysa: evin küçük kız çocuğudur. Annesi, babası ve diğer kişilerin işlerinde her daim ortada gelişen her durumun çözüme ulaşmasını sağlayan düğümler bunda bağlanmıştır ki çizgi filmin ana karakterlerindendir.

 Bulut: Çoban işiyle uğraşan ve günlük yaşantılarında birçok maceraya atılan ve diğer arkadaşlarıyla oyunlar oynayıp, kaval çalmayı, bağlama dinlemeyi, massallarda kendini bulmayı seven bir çocuktur. Ve Maysa’nın çok yakın dostudur.

Güneş ana: evin büyükannesidir. Türk kültüründe bir babaannede olacak birçok özelliği taşımaktadır. Ton ton ve masal anlatan bir tiplemedir. Çalışmanın ne kadar önemli olduğunu her daim vurgulayan bir tarafı vardır.

Günserin: Ana tipleme olarak Yörük kızlarını canlandırabilirsiniz gözlerinizde. Yoğurt mayalayan, hayvanlardan süt sağan, çadırın işlerini gören, evin temel ihtiyaçlarını düzenleyen oldukça fedakâr bir kızdır. Maysa ve Bulut’un arkadaşıdır. Her daim yardımseverliği ön plana çıkar.

Büyükbaba: her türlü sorunun ve durumun danışıldığı aynı zamanda bilge konumunda olan bir tiplemedir. Atasözleri ve masallar, türkülerden tutun da her şeyde meziyetli olan bir kahramandır. Baba: Yörük yaşantısında ki tipik aile reisidir. Ana: geniş ailenin getirdiği sorumlulukları yerine getiren ve çadırlarda ailesiyle beraber yaşayan, her türlü ev ihtiyaçlarını ve fedakârlıkları yapan, evin gıda ihtiyacını gideren aslında yuvanın arka planda düzenlenmesinden sorumlu olan kişidir. Giydiği yöresel kıyafetler ve kayınvalidesiyle diyalogları oldukça dikkat çekicidir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Niloya İndir, Niloya Tüm Bölümlerini İndir